UNA INTRODUCCIÓN.
OLGA DE SOTO
4 maig 2019
OLGA DE SOTO
4 maig 2019
Olga de Soto prossegueix el seu treball de recerca coreogràfica els vectors principals del qual són la història de la dansa i la percepció, dirigint la seua mirada cap a La mesa verde, obra del coreògraf alemany Kurt Jooss, estrenada al juliol de 1932, pocs mesos abans de l’ascens d’Hitler al poder a Alemanya. Inspirada en una dansa macabra de l’Edat mitjana i considerada una de les obres políticament més compromeses del segle XX, en la qual el coreògraf denuncia l’auge del feixisme i la guerra, La mesa verde està marcada pel clima térbol que va precedir a la Segona Guerra Mundial, testificant la realitat fosca d’una època.
Què recorden d’una obra escènica aquells que han realitzat un espectacle fa molt de temps, o aquells que permeten, gràcies a la seua labor, que continue existint hui dia? En què consisteix el treball de transmissió? Què és ser intèrpret, ballarí? Quin és el lloc que ocupen i el paper que juguen els ballarins en la història de la dansa? Com evoluciona una obra dins de la seua pròpia història? I en el si de la Història? Quin impacte té una obra políticament compromesa en la memòria del públic?.
En un escenari nu, acompanyada d’una pantalla en la qual són projectats vídeos i imatges d’arxiu, Olga de Soto relata el seu treball de recerca entorn de l’obra mítica del coreògraf alemany, compartint troballes inesperades, recollits al llarg d’un camí dramatúrgic ric que s’articula en direcció d’una memòria col·lectiva emocionant.
Una introducció ha sigut traduït a nou idiomes i presentat en nombrosos teatres i festivals a Alemanya, Bèlgica, França, Holanda, Espanya, Portugal, Itàlia, Àustria, Polònia, República Txeca, Finlàndia, Suècia, el Brasil, Mèxic, Xile.
En 2013 Olga de Soto ha rebut el Premi de la SACD Bèlgica — Societat d’Autors i de Compositors Dramàtics belga, en la categoria d’Arts Escèniques, pel conjunt de la seua trajectòria i en particular pel seu treball de recerca i de creació entorn de La mesa verde, de Kurt Jooss.
Olga de Soto és coreògrafa, ballarina i investigadora en dansa. Llicenciada pel Centre Nacional de Dansa Contemporània d’Angers, després d’haver cursat estudis de dansa clàssica, dansa contemporània i solfeig a Espanya. Com a ballarina ha treballat amb Michèle Anne De Mey, Pierre Droulers, Felix Ruckert, Meg Stuart, Boris Charmatz i Jérôme Bel, amb qui va col·laborar durant cinc anys com a assistent de creació en l’obra The Show Must Go On. Olga inicia el seu treball de creació, centrat en la investigació i en l’escriptura coreogràfiques, en 1992, creant nombroses obres de diferent format. Al començament de 2000, inicia una sèrie de projectes de creació la particularitat de la qual resideix a estar íntimament lligats a llargs processos d’investigació i de documentació.
Carolina Boluda és investigadora en teoria i pràctica de les arts vives, des de l’enfocament del seu potencial crític-transformador. Docent, gestora cultural i puntualment comissària. Professora de Noves Tendències Escèniques en el Grau en Ciències de la Dansa de la Universitat Europea de Madrid (2010-2015). Impulsora i co-responsable de Cetae València (2008-2017). Autora, escriptora d’artícles i conferenciant; organitza trobades, jornades, programacions, laboratoris i seminaris relacionats amb la seua investigació.
—
Performance documental
Sala
4 maig
20:30 h.
236 persones
10 €
Tots els públics
La Mutant pretén operar com un espai de reflexió, experimentació, diàleg i estímul per a una ciutadania creativa.
Carrer de Joan Verdeguer, 22-24
46024 Valencia
Tels. 963 01 34 01
taquilla@lamutant.com