CONVERTIR LA IMITACIÓ EN INSPIRACIÓ

La Mutant acull l’estrena absoluta de H, una creació de Taller Placer i RosanayAris que busca innovar seguint les empremtes deixades per altres

València, 1 d’abril de 2021

Hui en dia, resulta impensable que una peça escènica es puga desenvolupar sense algun tipus de finançament públic. Tot i això, els tràmits necessaris per arribar a estes ajudes comporten, en molts casos, una major dificultat per a generar propostes veritablement “originals”. És ací on, mai millor dit, entren en escena els muntatges previs a què agafar-se com a inspiració, i on sorgeixen diversos interrogants. Es pot crear una obra completament original després d’anys, i segles, de referències impossibles d’obviar? Es pot aconseguir alguna cosa innovadora partint d’influències alienes?

Al voltant d’esta premissa tan suggestiva, la companyia Taller Placer (Vicente Arlandis i Paula Miralles) i el duo RosanayAris (Rosana Sánchez i Aris Spentsas) han desenvolupat H, un espectacle d’Arts Vives que entre el 9 i l’11 d’abril -19:30 hores els dos primers dies i a les 19 el tercer- viurà la seua estrena absoluta a La Mutant. “L’eix central que estes subvencions valoren i exigeixen als artistes és el grau d’innovació i originalitat de les propostes, una innovació que per cert no es dóna en els tràmits de l’administració”, expliquen els seus responsables sobre la paradoxa que suposa que una burocràcia tradicionalment atemporal mostre el seu interès pels continguts insòlits.

La H del títol té una interpretació per damunt de qualsevol altra: el fet de crear un nou espectacle seguint les empremtes (Huellas en castellà) deixades per altres. “Esta és una peça que copia, enganxa, versiona, sampleja i plagia obres que ens han interessat en algun moment. és un collage d’idees, i d’obres que segurament ja van ser còpies i versions d’altres obres”. Esta visió calidoscòpica del procés escènic suposa, en opinió de Taller Placer i RosanayAris, reivindicar la imitació com una cosa inherent a la nostra època: “Aprendre és imitar, és el primer que fem com a éssers humans, tot i que a les escoles i universitats hi ha encara talibans de l’originalitat. Intertextualitat, plagi, cita, robatori, còpia, collage, copy-paste, pastitx… Són eines i tècniques artístiques que han donat lloc a treballs increïbles. Deia Enrique Vila-Matas que tots copiem. L’única diferència és que uns saben què copien i altres pensen innocentment que les idees són seues”.

En total són quatre les estrenes absolutes que, entre gener i juny de 2021, acull La Mutant dins la seua aposta per la creació valenciana més avantguardista en arts escèniques. Després de PASADO_MAÑANA, d’Osaka Club, arribà el torn de BAILAR AL SONIDO, de Sandra Gómez, a finals de març. Les estrenes d’esta temporada finalitzaran amb FAKE LIFE, de Mou Dansa, el 16 i 17 d’abril.