EL SO, UNA PARELLA DE BALL INVISIBLE I TRANSFORMADORA

La valenciana Sandra Gómez estrena a La Mutant la seua particular investigació sobre la capacitat escènica d’allò que escoltem

València, 22 de març de 2021

La forma de les coses es percep immediatament perquè som capaços de veure-la. El so, però, s’escolta, encara que també és capaç de crear formes amb la seua vibració i ondulació. Si ho considerem com una font energètica, comprovarem com, al propagar-se, és capaç d’alterar els cossos i de modificar el seu estat i el seu lloc. De la mateixa manera, els sons que produeix un cos al moure’s van generant unes “capes sonores” que s’acumulen unes sobre les altres i provoquen una intensitat que afecta el cos i la seua manera de moure. Dit d’una altra manera: el so, malgrat ser invisible, és tan poderós que altera les formes al seu capritx i les modela a la seua imatge i semblança.

Per a la ballarina i performer valenciana Sandra Gómez, l’element sonor ha exercit sempre un paper determinant dins de la creació escènica. “En les meues peces el so està present de diverses maneres, una d’elles és l’ús de grans temes com a banda sonora, que acompanyen i provoquen al moviment i també a cert estat energètic del cos”, reconeix. “M’interessa el so des d’un lloc musical, però també des d’un més experimental i abstracte. I crec que, entre altres coses, respon a un interès per desviar l’atenció del sentit visual”. Després d’anys dedicats a la investigació d’esta sensació percebuda per l’oïda, Gómez estrena a La Mutant Bailar al sonido (27 i 28 de març, 20 i 19 hores respectivament), la seua conclusió personal sobre les possibilitats i el paper que el so exerceix en els elements d’un escenari.

“Sempre he sentit esta curiositat sobre l’aspecte físic de l’element sonor. Este és un projecte que sorgeix d’estirar d’aquell fil en el qual ja havia entrat en peces anteriors, i que tant em segueix interessant: el del so com a eina creativa, narrativa i generadora d’ambients, estats i emocions”, explica la creadora sobre el seu nou espectacle. Junt a les representacions, La Mutant proposa una activitat paral·lela que permetrà a tretze persones assistir a un taller en moviment impartit per Sandra Gómez. Baix el títol Com sona un cos, la sessió utilitzarà l’aula de treball i el propi cos com a instruments de ressonància, experimentant així amb les capacitats sonores i la manera en què estes es perceben.