EL TERROR DE SER DONA EN UN CINEMA D’HOMES

La Mutant aborda la perspectiva femenina en el gènere de terror amb un cicle de cinema que inclou projeccions i xerrades

València, 1 de març de 2021

Dins de la seua oferta oberta a totes les disciplines, La Mutant segueix reservant un apartat especial per al cinema i els formats audiovisuals. Una aposta que va poder comprovar-se amb la reobertura dels teatres el juny passat, quan la sala va decidir reprendre la seua activitat amb dues cites consecutives d’este perfil: la Mostra de l’Audiovisual Valencià i un cicle sobre la nova animació europea. En els últims mesos de 2020, festivals de referència a la ciutat com La Cabina o Cinema Jove van traslladar fins a l’espai municipal alguns dels seus actes. I esta mateixa setmana, concretament els dies 5 i 6, els seguidors i seguidores de cinema de terror amb segell femení tenen una cita amb el cicle El terror de ser mujer.

De La semilla del diablo a Los otros, passant per altres grans clàssics com Carrie o La noche de Halloween, les dones han jugat un paper referencial dins del gènere, moltes vegades condicionades per uns estereotips promoguts pels seus guionistes i realitzadors -quasi tots homes- i incompatibles amb l’època actual. “Mitjançant este cicle, repassarem les pors relacionades amb la dona que ens presenten les pel·lícules de terror, i reflexionarem sobre el concepte de la mirada masculina en contraposició de la mirada femenina”, expliquen Aida Méndez i Elena Lombao, organitzadores de les jornades i conegudes en el món cinèfil com les Bloody Girls.

La programació del cicle s’estructura en funció de les tres edats de la dona en el cinema de terror, cadascuna d’elles representada per un títol actual que trenca amb allò que està establert i presenta un horror feminista poc vist fins ara. Per començar, la dona jove respon a un prototip amb uns canvis hormonals que deriven cap el fantàstic (vampires, dones llop), una primera classificació que es completarà amb la pel·lícula noruega Thelma (Joachim Trier, 2017), que es podrà veure el 5 de març a les 19 hores.

El segon tipus de personatge femení en el cinema de terror serà la dona adulta, emmarcada en la societat en funció de la seua fertilitat i plenitud sexual, representades respectivament a través de les pel·lícules Prevenge (Alice Howe, 2016), la projecció de la qual tindrà lloc el dia 6 a les 17 hores, i The Love Witch (Anna Biller, 2016), este mateix dia a partir de les 19 hores. Finalment, les xerrades abordaran també el perfil de la dona sàvia, aquells personatges en la seua vellesa que apareixen sempre relacionats amb la saviesa del sobrenatural.