CONTORSIONS NO PERD EL SOMRIURE
I TORNA PER NADAL

El festival de circ contemporani de València arriba a la tercera edició sortejant la pandèmia, trasllada les seues propostes a finals de desembre i torna a comptar amb el TEM i La Mutant com a seus principals

València, 17 de desembre de 2020

Impulsat per la regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament, el Festival Contorsions va nàixer a la primavera del 2018 amb el doble objectiu de convertir València en un referent mundial del circ contemporani i, de pas, traslladar a la ciutadania una visió molt més rica d’este art més enllà dels estereotips. L’èxit de les dues primeres edicions presagiava un 2020 de plena confirmació, però la pandèmia es va portar per davant les dates inicials d’abril i va obligar a retardar la cita d’enguany fins al desembre, un fet que no ha impedit a Contorsions mantenir les seues principals senyes d’identitat: espectacles per a tot tipus de públics, alt percentatge de companyies valencianes i una mostra de circ interdisciplinari amb molta teatralitat i clown.

Entre el 22 i el 30 de desembre, La Mutant i el TEM tornaran a convertir-se en les seus principals d’un festival que enguany compta també amb la col·laboració d’Espai Inestable (on dissabte 26 es representarà Vitrubio, una fascinant aplicació de les matemàtiques al món del circ), i on els espectacles familiars han adquirit un protagonisme lògic al coincidir amb les festes nadalenques. No obstant això, el muntatge que marcarà l’inici del III Contorsions a La Mutant està dirigit a públic adult i compta amb la signatura de Companyia IO, una de les formacions circenses més importants del moment. Es tracta d’Espida (dia 22, 19 hores), una peça que estableix un diàleg entre diferents poètiques i formes d’abordar el fet teatral, i que trasllada els cossos de circ fora del seu espai de confort.

Després de la jornada inaugural, la sala de Joan Verdeguer acollirà tres espectacles per a tota la família, començant per un meravellós homenatge al teatre gestual i el cinema de Jacques Tati titulat Sin remite (dia 23, 19 hores). A continuació, arribarà el torn per a la representació valenciana; primer, amb Oníricus (dia 29, 13 hores), una creació dels castellonencs La Troupe Malabó sobre dos mossos de circ que persegueixen el seu somni fent front a tota mena de divertides dificultats, i després amb Tornillo Magic Clown (dia 30, 13 hores), on l’artista de Petrer Quique Montoya celebra els seus 25 anys de trajectòria combinant màgia i circ en un mateix espectacle.

Per la seua banda, el Teatre El Musical serà l’escenari de Mecha Show You (dia 29, 19 hores), una proposta plena d’energia en què Jimena Cavalletti (artista argentina establerta a València) es converteix en Mecha, una diva d’alegria extrema que comparteix amb el públic la seua tendresa i la seua passió pel rock a través de la bateria. Un dia després, dimecres 30 a les 19 hores, l’espai del Cabanyal-Canyamelar acollirà la Gran Gala del Circ Valencià que posarà punt i final a la tercera entrega d’un certamen capaç de superar les dificultats sense perdre mai el somriure.