UN ELOGI DE L’ERROR PER OBRIR UNA TEMPORADA APASSIONANT A LA MUTANT

 La coreògrafa Ángela Verdugo porta a la sala municipal A-Normal o la oveja errante, una reflexió sobre la necessitat d’equivocar-se

València, 4 de gener de 2021

Dansa amb component social i segell valencià. Divendres que ve, 8 de gener, La Mutant inaugurarà la nova temporada amb un espectacle, A-Normal o la oveja errante, especialment representatiu de la seua identitat com a teatre municipal. Estrenada fa dos anys dins el marc de Dansa València, esta creació d’Ángela Verdugo -fundadora i cap visible de la companyia La Siamesa- esprem les possibilitats del gènere per entrellaçar coreografies i reflexions en veu alta, oferint una posada en escena plena de matisos estètics, poètica, humor i una mirada desdramatitzada de la realitat.

Abordar qüestions compromeses ha estat sempre un desafiament per Verdugo. Aconseguir, en les seues pròpies paraules, “que l’espectador torne a casa amb una empremta del que s’ha percebut en la representació”. En A-Normal o la oveja errante (dies 8 i 9 a les 20:30 hores), l’artista saguntina planteja un equilibri escènic entre dansa i teatre en el qual resulta clau l’aportació del dramaturg Xavier Puchades, així com la perfecta integració de la música i l’audiovisual amb una coreografia poderosa, marca de la casa. Tot això per fer un elogi de l’anormal, un cant a la llibertat i a la capacitat innata de l’ésser humà per cometre errors, des de la perspectiva d’una mare que li explica una història a la seua filla abans de dormir i acaba relatant la seua pròpia vida, amb les inevitables pors i frustracions.

Comenta Ángela Verdugo que l’espectacle “és un exercici de memòria, acceptació i transmissió que reflexiona al voltant de l’inconformisme social i la creació de nous models racionals”. El missatge és que cal equivocar les vegades que siga necessari, destruir les etiquetes i comprendre que existeix l’imprevisible, encara que això implique convertir-se en l’ovella esgarriada: “Es tracta d’una invitació a acceptar que la vida taca i que la salvació, si és que existeix, resideix en la recerca de la bellesa en qualsevol de les seues formes”. Sens dubte, una magnífica carta de presentació per a un any que promet ser apassionant a La Mutant.