“ANDREI RUBLEV”, UN JOC DE MATRIOSKES ESCÈNIQUES A LA MUTANT
Sofia Asencio i Tomàs Aragay analitzen l’impacte de la iconografia en una peça on la dansa s’enriqueix del teatre, la pintura i el cinema
València, 18 de gener de 2021
La peça és, essencialment, un duo de dansa entre Asencio i el coreògraf Nazario Díaz, encara que en realitat amaga multitud de referències d’altres àmbits artístics. Com en un joc de matrioskes russes, la primera capa va deixant al descobert altres que s’aniran revelant progressivament, a l’igual que les diferents obres de Rublev s’anaven succeint en la pel·lícula de Tarkovski. D’esta manera, la dansa es nodreix d’influències teatrals, pictòriques i, per descomptat, cinematogràfiques, donant com a resultat una obra que permet a la companyia “continuar investigant en els nombrosos moments formals, sonors i materials que hi ha en escena i, d’esta manera, aprofundir en el diàleg”.
Amb dues dècades de trajectòria a les seues esquenes, la formació d’Aragay i Asencio sempre ha perseguit la creació d’espais de discurs poètic capaços d’alterar la nostra comprensió de la realitat. En el cas d’Andrei Rublev, l’estil iconogràfic únic del pintor provoca en l’espectador “un impacte i recolliment interior a causa de l’ús de la perspectiva invertida, que ens parla de l’art no com un retrat de la realitat, sinó com una realitat entre les realitats”. Tot això a partir d’eixa dualitat que va deixar a Rublev sense parla fa sis segles: “Això va ser el que va posar en marxa este treball. El bell versus el bàrbar, el sant versus el brutal, el fort versus el feble, el gran versus el mínim, el sensual versus el fred… Però amb la intenció de generar un procés d’elaboració iconogràfic on estes qualitats, aparentment oposades, es fusionen en les seues diverses modalitats. Així crearem una paniconografia, una sèrie d’icones amb qualitats complexes”.