PERICET, NOVÁS I PEÓN:
TRES RENOVADORES QUE PORTEN DANSA VALÈNCIA ALS TEATRES MUNICIPALS
Dissabte 14 La Mutant posarà en escena l’espectacle Mercedes máis eu i El Musical Un cuerpo infinito, tots dos com a part de la programació del festival
València, 10 de novembre de 2020
Establint una analogia amb un dels elements fonamentals de la dansa, si per alguna cosa es pot caracteritzar l’edició 2020 de Dansa València és per la recerca constant de l’equilibri. La primera onada de la pandèmia va afectar de ple a les dates inicials del certamen, previst per a primavera, i va obligar a traslladar la majoria dels espectacles al mes de novembre. Ara, immers de nou en un context complicat, el festival de dansa més veterà de la ciutat tracta de resistir sense perdre l’equilibri. Fins al pròxim dia 15, la programació del 33 Dansa València s’articularà a través de diferents seus, amb aforaments limitats i horaris ajustats al toc de queda, però mantenint el 90% de la proposta original per a esta edició.
En este sentit, tant el Teatre El Musical com La Mutant, dues de les localitzacions clau de festival en els últims temps, recuperaran els espectacles previstos en el seu dia. Unes representacions, encapçalades per creadores de referència, en què la dansa es mostra en vessants molt diferents, i que tindran lloc el mateix dia (dissabte 14 de novembre) i amb el temps just perquè els espectadors més inquiets puguen recórrer el quilòmetre escàs que separa els dos espais, i assistir així als dos muntatges.
El primer d’ells donarà començament a les 20 hores a La Mutant i té com a protagonistes a la ballarina de Pontevedra Janet Novás i a la compositora i instrumentalista corunyesa Mercedes Peón. Elles donen forma a Mercedes máis eu a un estudi conjunt en què la dansa de la primera i la música de la segona s’integren en un únic concepte, on afloren progressivament elements biogràfics de les dues artistes i on els continguts sociopolítics subjauen en la major part dels materials que es posen en escena.
Noranta minuts després, a les 21:30 hores, començarà al TEM Un cuerpo infinito, l’aclamada creació de la coreògrafa flamenca Olga Pericet al voltant de la figura llegendària de Carmen Amaya, considerada una de les grans bailaores de tots els temps. Un treball en el qual Pericet, reconeguda amb el Premi Nacional de Dansa el 2018, estableix un diàleg entre les dues artistes i s’acosta a la grandesa d’Amaya des de la seua pròpia manera d’entendre el ball flamenc, reformulant l’amor per este art i enfrontant-se a qüestions comunes com el pas del temps, el dolor o la pèrdua.
Organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, el festival compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València dins del seu compromís amb les arts escèniques, el qual li porta a participar amb qualsevol classe de certàmens públics o privats, a més de mantindre la seua programació orgànica.