DAVANTAL, GANIVET I TORREZNOS: LES ARTS VIVES S’ASSABOREIXEN A LA MUTANT

La sala dedica tres jornades a la investigació performativa amb el cicle AHORA i posa en escena “El arte”, l’últim muntatge del duo Los Torreznos

València, 26 d’octubre de 2020

Quan fa just vint anys van decidir formen tàndem escènic, Jaime Vallaure i Rafael Lamata van pensar que la paraula que millor s’ajustava al seu esperit creatiu era la “rosta” o “torrezno”, és a dir, una tira de cansalada fregida en paella o torrada en una graella. Segons diuen, perquè les seues obres són “assequibles i populars com els rostes, agradables de menjar com a tapa però que, a el mateix temps, deixen un regust al paladar”.

Durant tot este temps, Los Torreznos han desenvolupat una fascinant contradicció: s’han mogut entre territoris tan complexos com la performance o l’art conceptual mentre advocaven per la senzillesa dels seus treballs, investigant i experimentant a través de formes simples, gestos i llenguatges. Utilitzen l’humor per parlar de coses quotidianes i aposten per títols sense mitges tintes com La cultura, El desierto o El dinero. Ara arriba el torn de El arte, que els pròxims 30 i 31 d’octubre convertirà La Mutant en un espai de reflexió, desinhibida i propera, sobre l’art contemporani. “Ens sembla molt important que no es reduïsca a elements críptics que només puguen ser compresos per persones properes a este territorio”, assenyalen Vallaure i Lamata. “Confiem que, en relació a un assumpte tan complex, ens podrem fer entendre”.

El arte suposarà la culminació d’una sèrie de jornades que la sala municipal dedica a les Arts Vives a través del cicle AHORA. Una cita que arrencarà el dijous 29 amb un taller sobre la investigació en la pràctica artística i un recorregut per les arquitectures de La Ribot, continuarà el divendres 30 amb una performance culinària que inclou ganivet i davantal, amb passeig posterior, i conclourà el dissabte 31 amb una taula redona dedicada a la gestió de les Arts Vives des de les institucions públiques, per acabar amb l’elaboració d’un fanzine. Noms de creadores i gestors d’Arts Vives com Victoria Pérez Royo, Jaime Conde Salazar, Mariví Martín, Fermín Jiménez, Mónica Pérez, Getsemaní San Marcos i Martín López són els encarregats de posar veu a les propostes. El cicle AHORA està comissionat per Taller Placer, Comitè Escèniques i Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana, i s’emmarca dins de la línea de col·laboració de La Mutant amb els diferents col·lectius de la ciutat relacionats amb les creacions d’aquest tipus.

En paraules dels seus comissaris, “AHORA és un context de tres dies de durada per aprendre a través dels dispositius, mecanismes, preguntes i altres eines que els artistes utilitzen per dur a terme el seu treball, posant especial èmfasi en el caràcter comunitari i relacional que aporten les Arts Vives. Este tipus de disciplines on el cos i la presència són essencials per al seu desenvolupament tenen hui en dia una vigència extraordinària i un paper fonamental per obrir preguntes sobre el que ens està passant”.