RUSSAFA ESCÈNICA PORTA A LA MUTANT I EL TEM TRES OBSERVACIONS SOBRE LA SEXUALITAT

Cruising i How to Be a Sexy Heroine a la sala del Cabanyal, i Catalina a l’espai de Joan Verdaguer, plantegen una visió escènica del sexe amb tots els seus matisos

València, 29 de setembre de 2020

Des de la seua primera edició el 2011, el festival Russafa Escènica va apostar sense miraments per l’insòlit: espais gens convencionals, creacions arriscades a càrrec de joves artistes i companyies, peces de xicotet format… Un esperit que encaixava a la perfecció amb la personalitat inconformista de barri de Russafa, però que amb el pas dels anys va sentir la necessitat d’expandir-se cap a altres zones de la ciutat. En molts aspectes, la identitat del certamen s’ajustava a la manera en que tant el TEM com La Mutant entenen les arts escèniques: una cosa canviant que en cap moment es cenyeix a uns patrons determinats. Per esta raó, tots dos espais es van convertir en dues de les seus naturals de Russafa Escènica més enllà de barri on es va crear, i en l’edició de 2020 acolliran novament diferents representacions amb l’element comú del sexe en totes les seues variants.

El primer d’ells serà al Teatre El Musical, que el pròxim dijous 1 d’octubre posarà en escena un programa compost per dues peces de curta durada. Per començar, la coreògrafa i intèrpret valenciana Maria Tamarit proposarà a How to Be a Sexy Heroine una reflexió sobre els conceptes de sensual i heroic vinculats, respectivament, al femení i el masculí (doble funció a les 18 i 20 hores). A continuació, l’artista Alejandría Cinque presentarà amb Cruising (18:45 hores) la segona de les seues tres propostes escèniques al voltant de les experiències que determinen la sexualitat d’un gai.

Dos dies després, el dissabte 3 d’octubre, La Mutant prendrà el relleu de Russafa Escènica amb Catalina (20:30 hores), una peça a càrrec del col·lectiu Iniciativa Sexual Femenina, format el 2017 per les artistes Élise Moreau, Elisa Kaisanenn i Cristina Morales amb l’objectiu d’aproximar-se a la dansa contemporània des d’una perspectiva feminista, llibertària i antiacademicista. Un espectacle que, en paraules de les seues creadores, “treballa sobre la repressió sexual que patim en la vida en general i en la dansa en particular, i les maneres de donar i rebre plaer de dones sistemàticament assetjades pel civisme heterosexual i monògam”.