NOTICIAS

La Mutant presenta la seua programació pròpia amb noves propostes de La Siamesa, Tomás Aragay, Sofía Asencio i Atresbande

La sala torna a apostar pel talent local i estatal i per enaltir el caràcter transgressor de les arts vives

 

La sala La Mutant, dependent de la regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, repren la programació pròpia per a l’últim trimestre de l’any, a més de continuar acollint alguns dels esdeveniments artístics més importants de la ciutat, com són el Festival La Cabina i el Circuito Bucles. L’espai aposta per la creació local i la diversitat de propostes. Així doncs, albergarà l’espectacle de dansa i ball SC_Santa Cultura, de La Siamesa; Hammamturgia, del dramaturg Tomás Aragay i la coreògrafa Sofía Asencio; o la proposta coreogràfica de Joaquín Collado per a Russafa Escènica, La raya imperceptible de la aurora, entre altres.

El centre d’arts vives, que manté la seua aposta per una programació variada i multidisciplinària, obri les seues portes a la música, la dansa, el cinema, el teatre, el circ i la performance. Després de l’espectacle de dansa de Joaquín Collado aquest pròxim cap de setmana dins del festival Russafa Escènica en col·laboració amb Espai La Granja, el mes d’octubre arrancarà, els dies 8 i 9, amb la presentació de la segona part de la trilogia del treball de la companyia La Siamesa, SC_Santa Cultura. En aquest nou lliurament, la coreògrafa i ballarina Ángela Verdugo i el dramaturg Xavi Puchades reflexionen sobre la cultura i la contracultura en l’actualitat i com a paral·lelisme a la religió.

La dansa seguirà en l’escenari el 14 d’octubre amb la peça Vombing, de Club Mutante, emmarcada en el Circuito Bucles. Una fusió de ball vogue, arts plàstiques i grafiti en col·laboració amb el col·lectiu Parets.

Hammamturgia tindrà la seua estrena estatal els dies 22 i 23 d’octubre. L’esperada obra de Societat Doctor Alonso recrea sobre les taules un hamán i transformarà La Mutant en un bany turc en el qual els espectadors es fusionaran amb l’espai i l’ambient. L’obra del director i dramaturg Tomás Aragay i la ballarina i coreògrafa Sofía Asencio destaca com l’esdeveniment més esperat del mes

“La programació de la nova temporada respon al nostre interés d’oferir a la ciutadania unes propostes de qualitat del tall més contemporani i innovador en la creació d’arts escèniques”, ha assenyalat la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, durant la roda de premsa de presentació de la temporada.

Ibáñez ha ha destacat “la varietat de propostes, festivals i gèneres que tenen cabuda en la programació, en la qual coexisteixen els nous llenguatges, la crítica social, la reflexió i la complicitat amb un públic intergeneracional”. La regidora ha estat acompanyada per Ángela Verdugo, coreògrafa, docent i investigadora, i directora de la companyia La Siamesa, i Norberto Llopis, que combina la coreografia, la performance i el pensament.

La proposta de Berlin Series I, de Diàleg Obert, tindrà lloc el 28 d’octubre i el 18 de novembre, amb Modmohn Series i Revuelta Series, , respectivament. Dues atrevides performance a través de la veu, la música i l’electroacústica improvisada, així com l’experimentació multidisciplinària basada en la diversitat i en els cànons no normatius. Dos referents de l’aposta pels “nous llenguatges” que encarna la sala valenciana.

Cinema, arts escèniques i circ

 

El Festival La Cabina portarà a la Mutant una nova edició el millor del cinema entre 30 i 60 minuts. El Festival Internacional de Mediometrajes ha programat projeccions els dies 10, 15 i 16 de novembre amb una cuidada selecció de les millors obres de realitzadors de tot el món. La cita cultural convertirà la sala del barri del Grau en un plató radiofònic el dia 10 amb l’enregistrament en directe del programa Carne Cruda, mentre que els dies 15 i 16, hi haurà projeccions matinals dins de l’activitat per a estudiants Aula la Cabina.

Les arts escèniques tindran el seu espai amb Perpetua Felicidá, una obra transgressora i provocativa que aprofundeix en l’erotisme del martiri i el dolor, seguint les vivències de dues religioses. L’espectacle d’Iniciativa Sexual Femenina tindrà lloc els dies 12 i 13 de novembre. Per la seua banda, els dies 10 i 11 de desembre, Atresbandes i Bertrand Lesca & Nasi Voutsas es faran valdre del metallenguatge teatral per a denunciar la correcció política en el món de l’art, entrellaçant realitat i ficció en It don’t worry me.

LA III EDICIÓ DEL PROGRAMA DE RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES DE L’AJUNTAMENT OFERIX SUPORT A SIS COMPANYIES PERQUÈ DESENVOLUPEN LES SEUES PROPOSTES ESCÈNIQUES

Un total de sis formacions seran beneficiàries de les ajudes Residències Artístiques que oferix l’Ajuntament de València a través de la Regidoria d’Acció Cultural. Els centres municipals Teatre El Musical i La Mutant acolliran el desenvolupament i les propostes de les formacions d’Iñaki Moral, Cocinando Danza; Cuneta, El Tutú de la Abuela; La Lola Boreal, i un col·lectiu d’investigadors de dansa dirigit per Marta García i Noelia Moyano.

Durant els pròxims tres mesos, el TEM i La Mutant acolliran les sis formacions a les quals s’han atorgat les ajudes que inclouen residències de creació. Les ajudes, que s’han concedit per tercer any, compten amb un pressupost de 30.000 euros, i el seu principal objectiu és promoure l’escena valenciana incentivant la creativitat de formacions emergents i facilitant la realització d’espectacles amb especial aportació social o cultural. Es dona suport a projectes de dansa, teatre o circ, mitjançant una convocatòria pública anual, a la qual poden optar muntatges que, una vegada ideats, encara no hagen arrancat el procés creatiu, de concepció i desenvolupament de l’espectacle.

La comissió encarregada de valorar les candidatures analitza aspectes com la qualitat artística, la innovació en els llenguatges escènics, la inclusió de joves talents, el compromís social i la contribució a la sensibilització de l’opinió pública o la capacitat de generar nous públics.

La primera companyia a entrar a treballar al TEM ha sigut Iñaki Moral, amb el seu projecte titulat La decepció immensa, un projecte de teatre de text que reflexiona sobre els conceptes ideals de feminitat i masculinitat. El propòsit és qüestionar l’enfocament binari i d’oposició entre els sexes, i inclou altres disciplines, com la dansa, els audiovisuals i la fotografia, la pintura i el disseny gràfic o la música.

El pròxim mes de desembre s’incorporaran les residències creatives de Cocinando Danza i Cuneta. En el primer cas, servirà per a desenvolupar el projecte Trànsit, una peça coreogràfica per a públics entre 5 i 10 anys, que planteja com a tema general el món i les diferents maneres d’habitar-lo i de transitar-hi. Vídeo, animació i arts plàstiques enriquixen un procés creatiu al qual es convidarà a col·laborar el cantautor Rafel Arnal o al poeta Marc Granell. A més, la formació proposa assajos oberts a la ciutadania i el públic escolar.

L’art d’acció i sonor està present amb la formació Cuneta i el seu projecte escènic Caminitos, basat en l’arquitectura i els diversos elements que componen una ciutat. Es proposa traduir visualment i acústicament la partitura de la ciutat de València amb eines que seran els cossos dels intèrprets i diferents instruments musicals.

Més endavant entrarà a treballar en el Teatre El Musical la formació El Tutú de la Abuela i L’Obert Dansa per a desenvolupar Fora de foc (transmissions), una peça d’arts vives, de marcat caràcter social, que involucra creadors, espectadors i col·lectius com l’Associació de Veïns de Velluters i la de treballadores sexuals de València.

Durant els mesos de novembre i desembre, La Mutant cedirà el seu espai a la companyia valenciana La Lola Boreal per a desenvolupar MARRRR!, una obra interactiva de marcat caràcter ecologista, que aborda els problemes derivats de l’acumulació de residus plàstics generats per la societat actual. Pretén plantejar un debat sobre el consumisme i la superproducció de deixalles industrials i urbans que envaïxen el planeta.

Posteriorment, començarà el projecte d’investigació escènica titulat «La deconstrucció del cos social femení com a subjecte i objecte de recerca. Orient i Occident: Maneres de cohabitar el cos (II)». Es tracta de la segona fase d’un treball de recerca iniciat en 2018 l’objectiu del qual és estudiar el moviment tenint en compte els llenguatges de la dansa contemporània i la dansa tribal de fusió des d’un enfocament de gènere multicultural. El projecte és a càrrec de la ballarina i psicòloga Marta García Navarro, la ballarina i professora de dansa fusió i contemporània Noelia Moyano, el coreògraf Manuel Caldito de la Concepción i el Col·lectiu Penja’m, especialitzat en música electroacústica.

Tal com ha destacat la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, amb estes residències creatives es diversifica l’activitat del Teatre El Musical i l’auditori La Mutant. Durant tres mesos, ha destacat, les dos sales municipals es convertixen en un lloc de treball per a creadors que enriquiran la cartellera valenciana amb les seues propostes.

El multifacético artista israelí Kulu Orr llama a los valencianos a descubrir su espectáculo «Control Freak»

La Mutant invita a bailarines amateur y profesionales a una masterclass gratuita con José Manuel Álvarez

josé manuel álvarez
  • El bailarín sevillano afincado en Barcelona ofrecerá dos cursos, cada uno de ellos con un aforo de 40 personas.
  • El reparto de plazas se realizará mediante dos concursos activados a través de las redes sociales de La Mutant y de la Concejalía de Joventut del Ayuntamiento de València. 

La Mutant ha programado para el próximo 23 de noviembre dos clases magistrales de danza muy especiales, enmarcadas dentro de su línea de apoyo a la formación continua de los creadores valencianos de la mano de los mejores profesionales nacionales e internacionales de cada ámbito. El coreógrafo y bailaor flamenco José Manuel Álvarez, conocido por su trabajo como asesor coreográfico de artistas como Rosalía o para compañías como La Fura dels Baus, llega al espacio de artes vivas de Juan Verdeguer de la mano del Festival Circuito Bucles.

A lo largo de su trayectoria, José Manuel Álvarez (Sevilla, 1985) ha trabajado con reconocidos directores y coreógrafos como Marco Flores, Olga Pericet, Juan Carlos Lérida o Pepa Gamboa. Ha recorrido escenarios de todo el mundo junto a multitud de compañías y artistas. Desde 2014 explora también su faceta como creador y como profesor de bailarines desde su estudio de flamenco ¡La Capitana! en L’Hospitalet de Barcelona, ciudad en la que reside.

«El cuerpo flamenco» es un taller dirigido a bailarines amateur. A lo largo una hora y media se realizará un trabajo de técnica corporal sobre las formas de colocación propias del baile flamenco. También se presentarán los estilos más básicos: bulerías, tangos, seguidillas… y se aprenderá a colocar las palmas. El aforo de esta masterclass es de 40 alumnos, que se seleccionarán por sorteo a través de las redes de Juventud.

«Esto es una juerga» es el título de la masterclass para bailarines profesionales (o alumnos de último curso de danza) que el coreógrafo sevillano impartirá a continuación. A lo largo de una hora y media se trabajará sobre los códigos del flamenco en su versión más social del baile. En una juerga flamenca, los palos más habituales son las bulerías y los tangos, y ambos tienen una estructura establecida de comunicación con los músicos o demás participantes que hay que conocer para manejar con intuición. El aforo para este taller es también de 40 alumnos. El reparto de plazas se realizará mediante sorteo a través de las redes sociales de La Mutant.

La Mutant, espacio dependiente de la Concejalía de Acció Cultural del Ayuntamiento de València y dirigido en estos momentos por Marta Banyuls, tiene entre sus principales cometidos el de atraer a los mejores profesionales nacionales e internacionales involucrados con la innovación y los nuevos lenguajes expresivos del teatro, la danza, el circo, la música o las artes audiovisuales. El carácter «mutante» de su sala -la única en la ciudad de València con un patio de butacas completamente retráctil, que puede transformarse en cuestión de minutos- convierte esta sala

Para participar en el concurso, los candidatos al taller «El cuerpo flamenco» deberán seguir los siguientes pasos:

1) Comenzar a seguir la página de Instagram de la Regidoria de Joventut (@joventutvlc)
2) Subir una story a su perfil de Instagram, etiquetando a Regidoria de Joventut Ajuntament de València con el hashtag #Cuerpoflamenco

Los pasos que se le piden al candidatos al taller «Esto es una juerga» son:

1) Comenzar a seguir la página de Instagram de La Mutant (@lamutantvalencia)
2) Solicitar la admisión escribiendo a taquilla@lamutant.com

La Mutant invita a bailarines amateur y profesionales a una masterclass gratuita de flamenco contemporáneo con José Manuel Álvarez

El guionista Guillermo Arriaga visita València para participar en las jornadas de VLC Pitch Forum

VALÈNCIA. 6 DE NOVIEMBRE DE 2019

Hoy se ha presentado en rueda de prensa la primera edición de VLC Pitch Forum, organizado por La República del Lápiz, Institut Valencià de Cultura, Fundación SGAE y EDAV, en colaboración con la Regidoria d’Acció Cultural del Ajuntament de València y La Mutant. Al acto han asistido José Luis Moreno, director adjunto de Audiovisuales y Cinematografía del IVC, Maite Ibáñez, Concejala de Educación, Acción Cultural, Juventud, Cooperación al Desarrollo y Migración, Gabriel Ochoa, director de VLC Pitch Forum, Teresa Cebrián, coordinadora de Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV), y Guillermo Arriaga, escritor, productor y director cinematográfico y protagonista de las últimas jornadas del Campus Talent de la escritura de ficción audiovisual que se está celebrando en València desde el 4 de noviembre y que finalizará el próximo domingo día 10.

Moreno ha querido poner en relieve la importancia de VLC Pitch Forum para fortalecer la industria audiovisual valenciana de cara al exterior: “con la celebración de VLC Pitch Fórum, el IVC sigue apostando por la formación de nuestros guionistas, pero también por la internacionalización de nuestras Industrias culturales a través de eventos que atraen a grandes expertos y empresas del sector audiovisual a nivel internacional”.

Por su parte, Ibáñez ha destacado el valor agregado que supone para la ciudad contar con un festival “enfocado en la creación y el oficio de guionistas y productores del audiovisual. Además, también sirve para que nuestro espacio ‘mutante’ que acogerá la masterclass de Guillermo Arriaga y la proyección de algunas de sus películas, se muestre como un contenedor versátil y atractivo para la ciudadanía y las industrias creativas. Y es un placer que un guionista, director y escritor nos aproxime desde su larga experiencia a la ideación y método en torno a los relatos, en su caso llenos de rabia, desesperación y personajes en constante contradicción”.

El primer campus para guionistas de València

Guionistas venidos de varios puntos de España están participando en la primera edición de VLC Pitch Forum, que nace con el objetivo de ser un Campus Talent en València para trabajar sus guiones, tanto de largometrajes como de series de ficción, junto a profesionales de gran talla y mostrar sus trabajos ante plataformas, productoras y cadenas como como Viacom, Movistar+, A3 Media Studios, TVE, MediaPro, Nadie es Perfecto, Avalon, Filmax, entre muchas otras. Además, reciben tutorías individuales con la productora y coach Marian Sánchez Carniglia -que ha trabajado bajo las órdenes de directores como Ron Howard, Cameron Crowe, Bryan Singer, Los Hermanos Coen y James Cameron, entre otros-; y, en las Secret Writer’s Room mantienen charlas con creadores españoles de primera fila.

“VLC Pitch Forum pone en valor los proyectos y las ideas de los guionistas, tan importantes para la industria audiovisual. Es un evento exclusivo en València, no había Campus Talents de estas características ya que, además de los pitchs y de mostrar sus proyectos ante productoras y distribuidoras de renombre, reciben clases magistrales con guionistas de primera fila, fortaleciendo, así, sus proyectos”, ha declarado Gabriel Ochoa, director de VLC Pitch Forum.

Mañana, jueves 7 de noviembre, se celebra en el marco de VLC Pitch Forum la V edición de One to One, organizado por EDAV y Fundación SGAE. Por la mañana se celebrará la sesión de pitch de los proyectos seleccionados por las dos entidades, mientras que por la tarde tendrán lugar las reuniones de los autores con los productores. En el mismo evento, se celebrará también la VIII Roda de Guions, presentación de los guiones de largometraje de ficción beneficiarios de una ayuda a la escritura en la convocatoria del Institut Valencià de Cultura. Los guionistas participantes en la Roda también tendrán la ocasión de presentar sus trabajos y reunirse con los productores participantes en el VLC Pitch Forum.

El viernes 8 de noviembre llegará el punto álgido de VLC Pitch Forum: por la mañana se realizarán en la Sala 7 del Edificio Rialto los pitchs de los 5 guiones de largometrajes y 5 de series de ficción, además de los dos seleccionados por la Universidad Carlos III de Madrid y el Campus de Gandía de la Universidad de València; por la tarde, a las 18 h., la Masterclass impartida por Guillermo Arriaga en La Mutant; y, por la noche, la entrega de premios.

Universo Arriaga

VLC Pitch Forum cuenta con el reputado escritor y guionista mexicano Guillermo Arriaga para que imparta una Masterclass dentro de sus actividades, además, el sábado a las 12 h. en la Biblioteca Municipal Clara Santiró i Font (dentro de La Rambleta), presentará su libro ‘El Salvaje’, que recibió el Premio Mazatlán de Literatura, junto a Eduardo Guillot, responsable de programación de La Mostra de València. También se proyectarán ‘Los tres entierros de Melquiades Estrada’ (2005), con charla-coloquio moderada por Marian Sánchez Carniglia (VLC Pitch Forum) y con la participación del cineasta Pedro Rosado, y ‘Lejos de la tierra quemada’ (2008), con charla-coloquio moderada por Gabi Ochoa (VLC Pitch Forum) y con la participación de Sara Mansanet, directora del Festival La Cabina y Pau Martínez, cineasta. Las proyecciones se realizarán en La Mutant con entrada gratuita el sábado y domingo (respectivamente) a las 18 h.

Para Guillermo Arriaga, la construcción de personajes es fundamental en el desarrollo de cualquier obra audiovisual. Pero la forma en la que él lo hace no está basada en las formas clásicas de los estudiosos del guion. Sus personajes se construyen desde la proxemia, la ropa, las miradas, los defectos, las características físicas, la forma en la que seducen y muchos otros aspectos más.

De todas estas cuestiones sobre el oficio de guionista disertará Guillermo Arriaga en la Masterclass que ofrecerá en La Mutant el viernes a las 18h. Arriaga fue ganador del premio al mejor guion en el Festival de Cannes en 2005 y es conocido por guiones de películas como como ‘Amores perros’, ‘21 gramos’, ‘Babel’, ‘Los tres entierros de Melquiades Estrada’ y ‘The Burning Plain’.

Entradas a la venta para la Masterclass de Guillermo Arriaga: http://bit.ly/MasterclassArriaga

Slide 1

Slide 2